Kvalitné slovenské vína
Slovenské vína – Výber someliéra 2025 | Vinujeme.sk
Slovenské vína – Výber someliéra 2025
Slovenské vína predstavujú harmonické prepojenie histórie, prírody a vinárskeho remesla. Vinohradníctvo má u nás hlboké korene – siaha až do čias Rímskej ríše a pretrvalo mnohé historické zvraty. Vďaka bohatej geografickej rozmanitosti vznikajú vína, ktoré ponúkajú pestrú paletu vôní, chutí a štýlov – od jemných bielych vín z Malých Karpát až po jedinečné tokajské vína z juhovýchodu krajiny.
Vinárske regióny Slovenska
Na Slovensku nájdeme šesť oficiálnych vinohradníckych oblastí, pričom každá z nich má špecifické podmienky a charakter:
- Malokarpatská oblasť – známa pre Rizlingy, Veltlínske zelené a Frankovku modrú.
- Nitrianska oblasť – produkuje ovocné a plné biele aj červené vína.
- Južnoslovenská oblasť – teplé podnebie ideálne pre Chardonnay či Alibernet.
- Stredoslovenská a Východoslovenská oblasť – menej známe, no s rastúcim potenciálom.
- Tokajská oblasť – unikátne sladké vína s pôvodom chráneným EÚ, známe ako „kráľ vín a víno kráľov“.
Terroirový prístup – Autenticita nadovšetko
Moderní slovenskí vinári čoraz viac inklinujú k tzv. terroirovému prístupu – teda k výrobe vín, ktoré odrážajú miesto svojho pôvodu, jeho pôdu, mikroklímu a prírodný charakter. Výsledkom sú autentické vína, ktoré sa neopakujú a ktoré v pohári doslova rozprávajú príbeh krajiny, z ktorej pochádzajú.
Výber someliéra na rok 2025
Na Vinujeme.sk sme pre vás pripravili výber top slovenských vín pre rok 2025, ktorý zostavil náš someliér. Odporúčame ochutnať:
- Frankovku modrú z Malých Karpát – plná chuť s jemnými tanínmi a ovocným záverom.
- Tokajské výberové víno 5-putňové – sladké zlato s ušľachtilou kyselinkou a dlhou dochuťou.
- Veltlínske zelené z Nitrianskej oblasti – svieže, minerálne víno ideálne k ľahkým jedlám.
Slovenská rozmanitosť v každej fľaši
Naša ponuka slovenských vín zahŕňa všetko – od suchých bielych vín cez svieže ružové až po robustné červené a dezertné vína. Či už ste milovníkom tradičných odrôd alebo vyhľadávate moderné naturálne vína, slovenská produkcia vás nesklame.
Viac než len slovenské vína
Okrem domácich vín ponúkame aj:
- biele vína z celého sveta,
- červené vína pre milovníkov plných chutí,
- nealkoholické vína,
- bio vína z ekologických vinárstiev,
- portské a fortifikované vína.
Vinujeme.sk je miesto, kde kvalita, príbeh a pôvod vína zohrávajú hlavnú rolu. Objavte s nami krásu slovenského vinárstva – dnes možno ešte viac než kedykoľvek predtým.
Slovenské vína – Rozmanitosť, ktorá chutí | Vinujeme.sk
Slovenské vína – Rozmanitosť, ktorá chutí
Slovenské vína predstavujú jedinečnú kombináciu histórie, prírodného bohatstva a vinárskeho remesla. Vinohradníctvo má na Slovensku hlboké korene, ktoré siahajú až do čias Rímskej ríše. Dnes, vďaka terroiru a moderným vinárom, zažívajú slovenské vína skutočnú renesanciu. Objavte ich rozmanitosť spolu s nami na Vinujeme.sk.
Slovenské vinohradnícke oblasti – Kde sa rodí charakter
Malokarpatská oblasť
Najväčšia a historicky najvýznamnejšia oblasť sa tiahne pozdĺž úpätia Malých Karpát. Vďaka vápenatým pôdam a chladnejšiemu podnebiu sa tu darí sviežim vínam s vyššou kyselinkou a jemným minerálnym charakterom. Typická je aróma citrusov, bieleho ovocia a bylín.
Odporúčame vína z vinárstiev Karpatská Perla, Víno Matyšák a Pavelka a syn, ktoré reprezentujú typickú tvár tejto oblasti – od Veltlínov po Frankovku modrú.
Tokajská oblasť
Slovenský Tokaj je pýchou regiónu Trebišov a patrí medzi najunikátnejšie vinohradnícke lokality v Európe. Vulkanická pôda a špecifická mikroklíma sú ideálne pre vznik ušľachtilých, sladkých vín dozrievajúcich v tufových pivniciach.
- Odrody: Furmint, Lipovina, Muškát žltý
- Štýly: Tokajské výbery (3- až 6-putňové), samorodné, výber z cibéb
- Chuťový profil: med, marhule, hrozienka, vlašské orechy, pomarančová kôra
Ochutnajte napríklad Tokaj Aszú 5-putňové – dezertné víno hodné kráľov.
Biele slovenské odrody – Sviežosť a harmónia
Slovensko je krajinou bielych vín, ktoré tvoria viac než 65 % produkcie. Vďaka rôznorodým terroirom ponúkajú vína s výraznou aromatikou, čistou kyselinkou a minerálnym záverom.
- Rizling rýnsky – citrusy, marhule, schopnosť vyzrievať
- Devín – aromatická slovenská odroda, vhodná aj na polosladké vína
- Veltlínske zelené – suché, korenisté víno s typickou sviežosťou
- Tramín červený – opulentný a korenistý, s vôňou ruží a muškátu