Poznáte rozdiel v bublinkách?
Poznáte rozdiel v bublinkách?
Prosecco, Champagne, Cava, Sekt, Crémant. Ktoré z týchto šumivých vín je to vaše? Nech ste milovníkom ktoréhokoľvek, poznáte rozdiel? My vo vinujeme.sk vám odhalíme niekoľko rozdielov medzi Proseccom a Champagne. Tie sú momentálne najviac v kurze. Vaši priatelia budú pri najbližšej spoločnej poháriku so zatajeným dychom sledovať, čo všetko o šumivom víne viete! Suché víno, polosuché, polosladké, sladké. Základné rozdelenie. Rozdelenie, ktoré závisí od obsahu zvyškového cukru v tichom víne a šumivom víne. Ak hovoríme o tichom víne, všetkým je jasné, že svetovo známe pomenovanie „dry“ označuje víno suché. Ak hovoríme však o šumivom víne, tam je to o niečo zložitejšie. V tomto prípade siahnutie po nápoji s označením „dry“ znamená, že volíte pomerne sladké šumivé víno.
Víno je láska. Ak ste milovníkom Prosecca, ktoré v posledných rokoch silne konkuruje ostatným šumivým vínam, tak by ste mali vedieť, že sa vyrába výlučne v dvoch susediacich regiónoch Veneto a Friuli-Venezia Giulia na severovýchode Talianska. Jeho názov je prirodzene odvodený od odrody hrozna, z ktorých sa vyrába. Do roku 2009 sa odroda bielych hrozna Glera nazývala Prosecco a plnila do fliaš. To bolo však zastavené nariadením v roku 2010 a dnes už existujú jasné pravidlá výroby tohto chutného a vyhľadávaného moku a zabezpečujú kvalitu prosecca. Toto šumivé víno poznáte predovšetkým vďaka charakteristickej sviežej a aromatickej príchuti. Vína na báze Glera sa potom môžu miešať s malým množstvom iných odrôd hrozna, aby sa konečnému výrobku poskytla ďalšia zložitosť.
Preferujete prosecco šumivé (spumante) alebo skôr perlivé (frizzante)? Vo výbere vinujeme.sk nájdete prosecco najvyššej kvality DOCG pestované na strmých svahoch, alebo prosecco kategórie DOC, ktorá sa vyrába z odrody pestovanej v nížinách v deviatich rôznych provinciách Talianska. Istotou je, že dostanete len to najlepšie. Čo takto zvoliť si Bepin De Eto? Určite urobíte dobre. V prípade Prosecco Millesimato Extra Dry DOCG si vychutnáte jemne slamovo žlté šumivé víno so zelenkastými odtieňmi. Ako prvé ucítite arómu čerstvo upečenej briošky, nasledovať budú ovocné tóny jablka, hrušky a broskyne spolu s rafinovanými arómami okvetných lístkov ruží a kvetov agátu. Víno sa v ústach prejaví sviežo s atraktívnou kyselinkou na konci.
Ak zalovíme vo vodách francúzskych, do rúk sa nám dostane jedine Champagne, ktoré má pôvod v rovnomennej oblasti. Táto oblasť sa vyznačuje tým, že priemerná ročná teplota sa tu pohybuje na úrovni približne 10 °C. A práve teplota spolu s charakteristickým pôvodom vytvárajú podmienky pre pestovanie révy vhodné na výrobu Champagne. Chardonnay dáva šampanskému jemnosť a trvanlivosť, Pinot Noir telo a senzorickú bohatosť a Pinot Meunier mu zase prepožičiava ovocno-kvetinovú príťažlivosť prvého dojmu. Hrozno musí byť zbierané ručne, lisované len v akreditovaných centrách. Víno musí zrieť minimálne 15 mesiacov. Práve prísne dodržiavanie výrobného postupu zaručuje, že šumivé víno s označením Champagne nesie so sebou v každej fľaši kvalitu hodnú uznania.
Aby sme neobišli ani ostatné druhy šumivých vín, neobídeme ani Crémant. Je vyrobené vo Francúzsku klasickou metódou - sekundárnou fermentáciou vo fľaši v oblastiach mimo Champagne. Známe sú Crémant d'Alsace, Crémant d'Bourgogne. Španieli sa pýšia vlastným šumivým vínom zvaným Cava. Zreje veľmi podobným spôsobom ako Champagne. Hoci odrody hrozna a pôda, na ktorých sa réva pestuje, sa líšia, tie najlepšie vína môžu súperiť. Existuje 159 obcí, ktoré môžu produkovať Cavu. Táto špecialita z Katalánska má dnes už viac ako 150 rokov. Sekt je víno, ktoré sa neviaže ku konkrétnej krajine. Je preň však typická výroba druhotným kvasením, ktoré môže prebiehať vo fľašiach (methode traditionale), v tankoch (methode charmat) alebo transverzným spôsobom (methode transvals).
Nech sa rozhodnete ochutnať ktorékoľvek, na vinujeme.sk dostanete zaručene kvalitu. A vedzte, že víno je osobnou záležitosťou, a preto je len a len na vašej chuti, či si zamilujete talianske prosecco alebo champagne. Dôležité je spojiť si pohárik tohto moku s neopakovateľnými momentmi, ktoré si to zaslúžia.